Praia da Luz

Praia da Luz, som ligger 1 timme eller 100 km väster om Faro flygplats, var ursprungligen en traditionell fiskeby. Det är den största av en rad av fiskebyar mellan Lagos och Sagres, och har förvandlats till en av de mest populära småstäderna eller större byar på Algarve-kusten. Ursprungligen en stor favorit bland den engelska ulänningsgemenskapen. Under senare år har befolkningen vuxit med nya invånare och besökare från flera olika länder. Det är för närvarande en av de mest multinationella orterna i regionen, efter befolkningsstorlek.

Det finns många restauranger, kaféer och affärer längs ”promenaden” som ligger parallellt med stranden. I stan och runt huvudgatan eller Rua Direita, finns två stormarknader, ett apotek, kaféer och ”take-away” restauranger, bagerier och en rad andra förväntade bekvämligheter för invånarna och besökarna. Det finns också en butik som säljer ekologiska matprodukter.

Stranden

Strandpromenaden

Kyrkan


Ruinerna efter romerska bad som anses ha byggts mellan 3 och 5 hundra år e. Kr ger en historiebakgrund till den modern staden som växer fram. Det bevisar att bevarandet av det historiska arvet fortfarande är möjligt trots att marken där ruinerna ligger är eftertraktat område för nya byggnader. Stranden är fullt tillgänglig, en av de få som är det i Algarve och tillgängligheten innebär att det inte heller finns några trappor ner till stranden. En modern strandrestaurang finns. Under sommarsäsongen finns livräddare på plats. Stranden är en vacker sandstrand och det betyder att det är enkelt att ta sig ner till havet för ett dopp.

Det är lätt att se varför Praia da Luz är ett populärt semestermål. Det har långsamt förvandlat sig till ett bra vinterboende för pensionärer. En stor del av detta beror inte bara på det unika läget och tillgängliga anläggningar, men också till utvecklingen av orten, tack vare modern design, dess tjänster lokalt och dess bekvämligheter som inomhus- och utomhuspooler, spa behandlingsrum, restaurang inom området och en reception. Den här serviceinriktade modellen har påverkat andra projekt att förbättra sitt kundfokus och tillgodose en alltmer krävande, men inte alltför sofistikerad marknad.

Det omedelbara resultatet har varit att efterfrågan ökat på den här kategorin av boende, och utbudet har inte funnits där. Fastighetspriserna har ökat i värde och det råder en fortsatt brist på uthyrningsalternativ för en längre tid. Diskussioner har ägt rum en längre tid om att bygga nya hotell men har inte realiserats på grund av att det inte finns tillräckligt bra markalternativ att bygga på. Faktum är att några av de lämpliga byggplatserna ägdes av byggentreprenörer som fick problem under finanskrisen 2008-2009 och investeringarna stoppades upp.

Utvecklingsvy

Havsutsikt

Strandutsikt

Havsutsikt


Luz Living kommer att bidra till att förbättra infrastrukturen i Luz genom att bygga en liten trafikrondell, som man väntat på länge, vid infarten till byn. Även parkeringsmöjligheterna vid infarten till byn kommer att organiseras på ett bättre sätt.

Ny rondell